Ruthenia Műterem Galéria
Fedinecz Atanáz


Kezdőlap Kapcsolat

Aktuális

Köszöntő

A Ruthenia Műterem Galéria megnyitása jó alkalom volt arra, hogy megismerjük Fedinecz Atanáz festőművész mecénási és műgyűjtői mivoltát. Fruci munkái mellett láthatjuk itt mindazoknak a művésztársaknak alkotásait is, akikkel élete első 40 évében szoros barátságban élt szülőföldjén, a szeretett Kárpátalján, s akiknek a műveit Fruci folyamatosan gyűjtötte, anyagiakkal is támogatva ezzel a művészbarátait. A Ruthenia Műterem Galéria bejárati részében tehát a barátok alkotásai kaptak helyet. Itt láthatjuk a fiatalkori Fruci portrékat, amikor még más művészetek és a sport bűvkörében élt. A sztálini kegyetlen terror évtizedeitől megszabadulva Kárpátalján elviselhetőbb lett az élet, a nagyobb városok, különösen pedig Ungvár művészeti életében pezsdülés indult meg. A merev ideológiát elvető fiatalok vágyódtak a művészi szabadság, a nyugati demokráciák demokratikus légköre után, s a hasonlóan gondolkodók bohém csapatából sok tehetség emelkedett ki. Közéjük tartozott Fruci is, s baráti köréből olyan kiválóságok, mint Szemán Öcsi, a fiatalságát Ungváron töltő, most Rigában élő és az ottani Festészeti Akadémia tagja, Artúr Nyikitin, a fiatalon eltávozott Kremnyicki Zsóka, a jeles grafikus Bedzir Pál. A gyűjtemény második csoportjában azoknak a művészeknek (magyaroknak és nem magyaroknak) az alkotásait találjuk, akik valamilyen formában, életük egy szakaszában kapcsolódtak Kárpátaljához, Frucihoz. Ide sorolhatjuk a lembergi grafikus, Levickij, a prágai festő Apáti - Apkarovics, és több magyar festő alkotása mellett a francia Numans Páris megkapóan szép képét. S végül, de nem utolsó sorban a gyűjtemény, a Galéria harmadik, legtöbb művet számláló részében sorakoznak Fruci alkotásai, melyek – szinte kivétel nélkül - az utolsó szűk tíz esztendő termése.

Ez utóbbi csoportról és alkotójáról szeretnék néhány gondolatot elmondani. Atanázról 75. születésnapja alkalmából. Különösen az elmúlt jó tíz évben - sok szép kritika, ismertető jelent meg nyomtatásban, hangzott el szóban.

Bővebben...

 

2010. szeptember 10. - 2010. december 05. Aszódi Petőfi Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóhely, Csoportos kiállítás

Pest

Megyei Múzeumok Igazgatóságának aszódi Petőfi Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóhelye szeretettel meghívja Önt, kedves Családját és Barátait Bakos István gyűjteményéből rendezett Bohumil Hrabal című kiállításra, amelyet 2010. szeptember 10-én 1800 órai kezdettel rendezünk a Múzeum Galériájában.
A kiállításon az újságcikkek, könyvek, relikviák és objektek mellett látható: Monori Sebestyén Hrabal fejszobra, Fedinecz Atanáz Hrabal pannója, Ladócsy László festményei és Odler Zsolt Hrabal életútjával kapcsolatos fotói ...

Bővebben...

 

2010. július 17. - 2010. augusztus 06. Budapest Karinthy Szalon, Csoportos kiállítás

A Karinthy Szalonban / 1111 Budapest, Karinthy F. út 22. / 2010.07.17. - 2010.08.06 között Keretek között - határok nélkül címmel nemzetközi kiállítást rendeztek a kortárs ruszin festőművészek alkotásaiból.

Bővebben...

 

2010. január 26. Aszódi Petőfi Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóhely, Egyéni kiállítás

2010. január 26. az Aszód Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóhely Galériájában rendhagyó tárlatra és színházi előadásra került sor. Fedinecz Atanáz Absztrakt című kiállításának festményei szervesen kapcsolódtak a Sztrugáckij testvérek által több mint 40 éve megalkotott A marslakók második inváziója című egyfelvonásos színdarab ma is aktuális mondanivalójához. A színművet Barabás Tamás rendezésében a Vécsey Kamarateátrum színészei adták elő.

Bővebben...

 

2009. november 28. - 2010. január 29. XVII. Országos Portré Biennálé, Csoportos kiállítás

"Arcok és sorsok" ..

Bővebben...

 

2009. október 11. Sajópetri, egyéni kiállítás

Sajópetri Ruszin Kisebbségi Önkormányzat szervezésében, a Ruthenia Műterem Galéria anyagából Sajópetriben az Antal Imre Közösségi Házban Őszi hangulat címmel nyílt Fedinecz Atanáz alkotásaiból.

Bővebben...

 

2009. október 2 - 22. Sárospatak, Csoportos kiállítás

Sárospatakon a Művelődés Háza és Könyvtár Galériájában a Nyitott Kapu Alapítvány Mobil Árt Galéria anyagából "Esélyegyenlőség" kiállítás.

Bővebben...

 

2009. szeptember 12. - október 03. Hatvan, Csoportos kiállítás

Hatvanban a Moldvay Győző Galériában Szent Pál – a remény apostola

emlékévében XI. Kortárs Egyházművészeti Országos Kiállítás.

Bővebben...

 

2009. augusztus 20. Aszód, Egyéni kiállítás

Aszód Város Ruszin Kisebbségi Önkormányzata és a Ruthenia Műterem Galéria tisztelettel vár minden kedves érdeklődőt 2009. augusztus 20. 13.30 az Aszódi Katolikus Hitéleti Központban /Aszód, Szent Imre u. 7./  tartandó Fedinecz Atanáz, Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjas festőművész Hit, remény, szeretet című kiállításának megnyitójára.

Bővebben...

 

2009. június 13. Aszód, Egyéni kiállítás

Hagyományaink és múltunk tisztelete címmel Aszódon az első ruszin Ruthenia Műterem Galériában az Aszód Város Ruszin Kisebbségi Önkormányzat szervezésében sor került a Kárpátaljai Elszármazottak V. találkozójára. A rendezvénysorozat egyik eseményeként ünnepélyes keretek között megnyílt Fedinecz Atanáz és a kárpátaljai festőművészek alkotásaiból összeállított kiállítás.

Bővebben...

 

2009. május 15 - július 12. Szeged, Csoportos kiállítás

Bővebben...