Ruthenia Műterem Galéria
Fedinecz Atanáz


Kezdőlap Kapcsolat

Budapesti Tavaszi Fesztivál


Először tartottak Görögkatolikus Liturgiát a Budapesti Tavaszi Fesztiválon


Különleges lelki és zenei esemény színhelye volt Húsvéthétfőn a budapesti Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplom. A zsúfolásig megtelt templomban görögkatolikus püspöki Szent Liturgiát végzett a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöke Kocsis Fülöp.

A szertartás alatt Magyarországon első ízben hangzott el Szergej Rachmaninov Aranyszájú Szent János Liturgiája a szertartás keretei között, hiszen mindeddig csak hangversenyszerűen énekelték e művet. A Szent Efrém Kórust Philipp György vezényelte. Egyházi szertartás eddig nem volt a Budapesti Tavaszi Fesztivál programján, de az idén Vitézy Zsófia igazgató és Bubnó Tamás művészeti vezető megállapodása nyomán ingyenesen látogatható eseményként illeszkedett a programba. Mindez Szergej Rachmaninov, a nagy orosz zeneszerző születésnapján történt, aki 140 éve ezen a napon látta meg a napvilágot.  A húsvéti örömünnepen a világ egyik legszebb kórusciklusa csendült fel, amit áhítattal és meghatódottan hallgattak a görögkatolikus hívek, a hazai görögkatolikus ruszin közösség tagjai és a zeneszerető közönség.

Nemzeti ünnepünk alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, kiemelkedő művészi tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjjal tüntette ki Bubnó Tamás karnagyot, a Szent Efrém Férfikar alapító-vezetőjét.

A hazai ruszin közösség nevében szívből gratulálunk és további sikereket kívánunk!