Ruthenia Műterem Galéria
Fedinecz Atanáz


Kezdőlap Kapcsolat

Ars poetica

Az alkotásnak olyannak kell lennie, hogy annak elsődleges érzelmi hatása ne kerülje el a tudatot, teremtsen egységet a múlt és a jelen, az ember és a természet között, vagyis szolgálja a harmóniát. Tökéletesen csak azt lehet megalkotni, amit a festő jól ismer.

A szimmetria a rend szimbóluma, az aszimmetria a szabadság jele. Én aszimmetrikus vagyok.

Gyakran a realitás torzítása vagy jelképes ábrázolása erősíti az igazságot. Minden egyes alkotás a művész gyónása.

Magamról

Fedinecz Atanáz születtem Ungváron 1936. 12. 02, Fedinecz Sándor orvosprofesszor családjában.
1960-ban végeztem az Ungvári Állami Egyetem orvostudományi karán.
Már középiskolás koromban kezdtem el foglalkozni művészeti fényképek készítésével. Az akkoriban újdonságnak tekintett szolarízáció technikával készült fotóimat 1968-ban a Prágai Nemzetközi Fotókiállításon a legjobbaknak ítélt művekkel együtt megjelentette a tekintélyes Fotografia című szakfolyóirat, 1967-ben az USA-ban vándorkiállításon szereplő művek közül kettőt a New-York-i Brooklyn Modern Múzeum vásárolt meg, 1969-ben a Stuttgartban megrendezett Fotográfia mesterművei és hogyan készítsük ezeket című kiállításon oklevelet nyertem, két fotómat a stuttgarti Modern Múzeumban őrzik.
A 70-es évek derekán az Ungvári Alternatív Színház egyik rendezője és díszlet tervezője voltam és egyre gyakrabban ecset után nyúltam. Mestereim között tudhatom az európai hírű kárpátaljai festőművészeket: Erdély Bélát, Manajló Fedort és Kassai Antalt.
1980-tól Aszódon élek és alkotok, első önálló kiállításomra 1986-ban az Ajtósi Dürer Kiállítótermében került sor.
1998-tól a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a XVI. ker.Corvin Művész Klubnak, a Nyitott Kapu Mobil Art Galéria Alapítványnak, az Andy Warhol Művész Társaságnak tagja vagyok.
Műveim több mint 30 hazai és külföldi egyéni kiállításon, valamint közel 40 csoportos kiállításon szerepeltek. Több ízben állították ki műveimet az Aszódi Petőfi Múzeum Galériában, a budapesti Aquincum Galériában, a Józsefvárosi Galériában, Grazban az Austria Bank Székházának Kiállítótermében, Stockholmban a City Art Galériában. A MAOE tagjaként részt vettem az Országos Színes Rajz Kiállításon, a IX.Táblakép Festészeti Biennálén, az ART Expo-n, a Pest Megyei Tárlaton, a Festetics Kastély Múzeum kiállításán, a Corvin Galéria tavaszi és őszi tárlatain. Külföldi csoportos kiállítások közül a legsikeresebbeknek az Obernburgi /Németország/, a Wiener Neustadt és az Obenpullendorf /Ausztria/ tárlatokat tarom.

Munkásságomat számos díjjal és oklevéllel ismerték el, 2005-ben a Magyar Művelődési Intézet a Pro Cultura Minoritatum Hungariae közművelődési díjjal és elismerő oklevéllel tüntetett ki.

2008. december 11-én megnyílt a magán gyűjteményemben található műveket bemutató Ruthenia Műterem Galéria.